mijn marketing blog

Wednesday, June 06, 2007

Solliciteren = Marketing

Solliciteren is hot. Niet alleen de aanbodzijde profileert zich op opvallende wijze, maar ook aan de vraagkant worden opvallende acties ondernomen. Beide partijen hebben eenzelfde doel, namelijk opvallen, anders zijn, zichzelf onderscheiden van de concurrent om hierdoor de beste partij en fit te vinden.

Er is al veel gezegd en geschreven over het nieuwe solliciteren, solliciteren 2.0, in mijn ogen is er sprake van een nieuwe benadering van solliciteren. Niet langer wordt het gezien als een plat en statisch proces, maar tegenwoordig wordt het benaderd als een dynamische omgeving met interactie tussen jou en andere partijen. Solliciteren is marketing geworden. Dit is niet meer dan een logische stap; als (toekomstige) marketeer kan er van je worden gevraagd om een product in de markt te zetten. Visie, missie, propositie en positionering worden ontwikkeld voor menig product; markt- en concurrentieanalyses worden uitgevoerd om onderscheidend vermogen zichtbaar te maken en toegevoegde waarde te tonen. Het is daarom slechts een kleine stap in de sollicitatie-evolutie om deze middelen toe te passen op jezelf.

Het merk ‘ik’

Benader jezelf als een merk; wat is jouw visie en missie? Wat is jouw propositie en hoe positioneer je jezelf als toekomstig marketeer in de markt? Wat is het onderscheidende vermogen van jou als product en waar ligt de toegevoegde waarde voor de organisatie bij het afnemen van jou. Als hierover wordt gesproken is er niet langer meer sprake van solliciteren, maar van marketing. Presenteer jezelf dan op een dergelijke wijze; geen standaard C.V. en begeleidende brief naar honderd organisaties sturen; op deze manier word jezelf ook niet als consument geprikkeld. Solliciteren op de nieuwe manier laat een begrip van marketing zien en de interactie die hiermee gemoeid is. Het gaat om het vertellen van een verhaal; een verhaal dat authentiek is en dat klopt. Een verhaal over het merk ‘ik’, waar deze voor staat, wat de propositie is en wat de toegevoegde waarde is ten opzichte van de andere merken die op de markt zijn.

Waar vroeger na een sollicitatiegesprek vaak alleen maar kon worden gezegd of iemand goed kon solliciteren, kan tegenwoordig al een duidelijke uitspraak volgen over het potentieel van de toekomstige marketeer. Het is een belangrijk besef voor afgestudeerden dat tegenwoordig begint door te dringen en dat zich vertaalt in leuke initiatieven; je marketingloopbaan begint niet met de eerste loopbaan, maar begint bij het solliciteren.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Aantal sterke oneliners

10:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

hmm.. informative text.

12:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

well.. it's like I thought!

1:47 PM  

Post a Comment

<< Home